Бъбреците според традиционната китайска медици   17.03.2019 г. 10:55:42 ч.   Четения (1598)

За това, какво огромно значение имат в китайската медицина бъбреците, говори фактът, че китайските лекари ги наричат "небе №1". Според източната медицина се смята, че човекът се ражда от бъбреците, както през пролетта се появяват първите листа от цветните пъпки.
Според традиционата китайска медицина (ТМК) бъбреците „живеят” в кръста, затова това място се нарича „дворец”. Нерязката болка в кръста, както и херниите между прешлените сигнализират за слабост на бъбреците. Защото жилището на бъбреците и неговите тъкани – това са нива на 4 и 5 поясни прешлени. За това по-нагоре никога не се носи колан, за да не се увредят бъбреците.
За да разберем, защо с такова уважение се отнасят към бъбреците на изток, трябва да знаем как разглежда китайската медицина този орган.
В традиционната китайска медицина бъбреците са първоелементът - водата, т.е. това е стихията Вода, включително и другите течности в организма.
Известно е, че нашите полови органи извеждат урината от организма и изпълняват функцията на възпроизводство. Макар пикочният мехур извежда урината, но именно бъбреците за сметка на своята сила ЦИ управляват сфинктера в ТКМ го наричат предната ИН/.
Сега е ясно, как са взаимосвързани енергийната слабост на бъбреците и често ходене по малка нужда, изпускането или задържането на урината.
За съжаление с годините бъбреците стават енергийно по-слаби, затова при възрастните хора често се случват неприятни неща /произволно или непроизволно изпускане на газове, капково уриниране и др. проблеми. Всички тези състояния характеризират един проблем - отслабена енергия ЦИ на бъбреците. Но не само с това се ограничават функциите на бъбреците. От позицията на традиционната китайска медицина половата система има тясна връзка с бъбреците. Ендокринните жлези – надбъбречната жлеза, хипофизата и др. – това е сфера на отговорност на бъбреците. Значи бъбреците отговарят не само за системата на продължаване на човешкия род, но и за механизма на съпровождане на този процес. Следователно в стройната концепция на китайската медицина всичко изглежда именно така. Ако бъбрецете са отслабени човек с годините ще започне да страда от остеопороза, болки в кръста и костите. Често при енергийна слабост на бъбреците ще страда и функцията за възпроизводство. В този случай за слабоста на бъбреците говорят полюциите, импотенцията, безплодието.
Ето защо всичко, засягащо възпроизводството на човека, т.е. хормони, наследствени фактори, набор от хромозоми, половите клетки и тяхното производство, и всичко, което е свързано с нарушаване на тази сфера от живота, трябва да се обръща внимание на бъбреците според възгледите на китайската медицина десният бъбрек се отличава от левия не само с наименованието си и разположението му, но и по своята същност. Левият бъбрек се отнася към ИН и неговата дейност също се свързва с тази философска категория, а десният бъбрек принадлежи към ЯН. „ ИН на бъбреците” предполага самата субстанция на бъбреците, тяхната структура и работи за себе си. Ако говорим за ЯН на бъбреците, става дума за работа на целия организъм. Характерът на тяхната работа също можем да отнесем към категория ИН и ЯН.
ИН-функцията на бъбреците се състои в овлажняването и намазването на органи и тъкани. ИН на бъбреците е основа за абсолютно всички течности в организма, защото всички течности се отнасят към категорията ИН.
ЯН-функцията на бъбреците – това е първо- генериране на топлина, стопляне на тялото. В това е коренът на човешката топлина, основата му. Тази функция има и друго название- ЯН-ЦИ, т. е сила ЯН. Често казват за човека: "топъл, като печка"
Кагато знае тази информация, не е сложно да се постави диагноза на хората, на които винаги е студено. Те трябва да приемат профилактично билковия продукт Лю вей.
Затова тази нагревателна функция на бъбреците се нарича „огън на живота” – МИН МЕН. В древните китайски трактати четем, че животът си отива, когато угасва огънят МИН МЕН. Това малко по размер, но мощно по значение огънче живее малко надясно в кръста и топли целия ни организъм, всички органи и тъкани в течение на целия живот. Без тази топлина не е възможен нито един от обменните процеси. За бъбреците топлината никога не е излишна. От ИН и ЯН на бъбреците зависи състояние на ИН и ЯН на другите органи. Ако ЯН на бъбреците не е достатъчна, автоматично се понижава ЯН на далака и тогава угасва „огънят под котела” – това според традиционната китайска медицина е верижна реакция. Тогава трябва освен "Лю вей" да се приемат и "капсули Ци".
Костната и хрущялна тъкани на нашия организъм също се контролират от бъбреците. Те осъществяват тази функция благодарение на посредника - костния мозък. Китайските лекари смятат, че бъбреците раждат костния мозък, както и гръбначния и главния. Обемът на субстанцията на главния мозък непрекъснато се попълва за сметката на субстанцията цзин. Така една субстанция попълва друга – в случая сивото вещество на главния мозък, т.е. интелекта. Този механизъм ярко показва тясната взаимовръзка между бъбреците и духовната активност на човека. Ослабените бъбреци - влошават паметта, и с напредналата възраст се развива процес на склероза и дегенерация.
Според ТКМ:„ Ако бъбреците са слаби, мозъкът изсъхва”. Затова на стари години хората забравят, често усещат звън в ушите, този процес може да доведе до старческо слабоумие и болестта на Алцхаймер за да се предпазим от това след 40 -45 годишна възраст профилактично веднъж на 6 месеца трябва да се приема билковият продукт Лю вей.
Дългото незарастване на фонтанелата у децата, излишната гъвкавост и мекота на костите, остеохондрозата, остеопорозата – всичко това е показател за енергийно отслабени бъбреци.
Следващата функция на бъбреците е контролът на костната тъкан. Бъбреците натрупват субстанцията ЦЗИН, която изработва мозъчното вещество, подхранващо костите. За да работи тази верига за трансформация на едно вещество в друго, е необходимо достатъчно количество квинтесенция ЦЗИН на бъбреците. Само в този случай костите ще бъдат здрави. Ако ЦЗИН –ЦИ на бъбреците се изтощава, костите нямат храна. В този случай се появява усещане за слабост в кръста и в колената, мускулите на ръцете и краката бързо се изморяват. Не трябва да се забравя и косата на човека – тя е огледалото на бъбреците. Косопадът, чупливостта на косата - това също са симптоми на отслабени бъбреци. Когато имате много чуплива коса, може да се появят и ранни болки в кръста и ставите, затова е добре да приемате "Лю вей", който възстановява бъбреците и перлен прашец Хуанхе. Но понякога причината за косопада е празната кръв. Трябва да я обогатите. Най-добро средство за това е „ Лаоли”. 
По ТКМ на всеки орган съответства определено чувство. С бъбреците се свързва страхът, стресът. Силният страх може да стане причина за нарушаване на работата на бъбреците. По-силен страх – повече отслабват бъбреците. И обратно: отслабените бъбреци карат човека да бъде страхлив.
По схемата „У СИН: бъбреците са в черния цвят, сезонът на бъбреците е зимата. От позицията на промените, на които е подложен нашият организъм, с бъбреците се свързват изчезването и смъртта. ОТ ВЪНШНИТЕ ПАТОГЕННИ ФАКТОРИ БЪБРЕЦИТЕ НАЙ-МНОГО СЕ СТРАХУВАТ ОТ СТУДА, ЦВЕТЪТ Е ЧЕРЕН. Ако човекът в гардероба си има много дрехи в черен цвят, трябва да се погрижи за бъбреците си. ТКМ обръща внимание на дребните оплаквания , за да не се допуснат сериозни проблеми.
Какви са основните признаци за отслабване на бъбреците? Признаци, които не могат да бъдат забелязани с ехограф, дори и при изследвания на урината.
Според традиционната китайска медицина следните признаци са сигнали за отслабени бъбреци:
- умора, главозамайване, безсъние;
- слабост в коленете,става дума за нарушаване на храненето на костите, което се контролира от бъбреците. В по-лошия случай става дума за остеопороза.
- болки в кръста – „киселия кръст”;
- празен шум или звън в ушите / ако стиснеш ушите с длани, шумът се прекратява/;
- забавено мислене за скорошни събития, - като резултата на нарушаване на хранене на мозъка
- нарушено уриниране: често уриниране, нощно уриниране, капково уриниране
- понижена полова активност, до импотенция, сперматорея;
- разстройство - като будилник рано сутрин.
Бъбреците са орган на дълголетието.
Затова в Китай жените след 38 г. и мъжете след 42 г. започват редовно да подхранват бъбреците, приемат билки. Именно грижата за бъбреците подмладява човека. В бъбреците се намира основната енергия и субстанция на организма.Това са енергията и субстанцията, които сме получили от родителите си. Бъбреците са отражение на жизнените сили, които сме получили от майката и бащата в момента на зачеването.

Според западната медицина основната функция на бъбреците е да филтрира кръвта и да образуват урина. Китайската медицина се концентрира основно върху две отделни задачи. Десният бъбрек има за задача да поддържа необходимата температура на организма, да запазва и топли стомаха и далака, и да въздейства на либидото ни. Той произвежда предпазваща енергия и раздвижва всички течности в организма. Десният бъбрек е непосредствено отговорен за жизнената сила на организма ни. Бъбреците са единственият орган, където излишъкът от Ин или Ян не предизвиква дисбаланс. В бъбреците може да се появи единствено недостиг на енергия, докато във всички останали органи може да има както недостиг, така и излишък. Цялата пикочно-полова система е зависима от силата на бъбреците.

Левият бъбрек е свързан със субстанцията на организма. Той е отговорен за образуването и качеството на костния мозък, костната маса, главния мозък, косата, зъбите, веждите. Затова, когато пациентът има смущения в костната маса, китайската медицина веднага започва да лекува бъбреците. Артрозата също е причинена от смущения в дисбаланс в енергията на левия бъбрек. С укрепването на енергията на левия бъбрек ще се укрепи и костната система.

Замисляли ли сте се, че всъщност формата на ушите наподобяват формата на бъбреците? Това не е случайно, защото и двата бъбрека въздействат върху ушите. Основната причина за загубата на слуха се крие в загубата на енергията, съдържаща се в бъбреците. Волята ни също е взаимозависима с бъбреците. Хората, които притежават здрави и силни бъбреци имат силна воля и желание за предприемане на всякакви действия. И обратно, липсата на воля и желание да се прави каквото и да било може да е признак за намаляване на енергията в бъбреците. А това от своя страна може да доведе до развитие на болестен процес, който ще засегне бъбреците. Емоцията, която застрашава бъбреците е страхът. Безстрашните хора са със силни бъбреци, а тези, които постоянно изпитват страх и се опасяват от нещо, със сигурност имат недостиг на енергия в бъбреците. Затова възпитаването на децата със заплахи и животът в непрекъснат страх могат да станат причина за нарушаването на нормалните функции на бъбреците.
TianDe има решение при проблеми с бъбреците:
Фиточай за бъбреци
https://tiandetibet.com/a…/fitochaj-za-bybreci-30-paketcheta
Трансдермален пластир за бъбреци Яошен
https://tiandetibet.com/art/fitopach-za-tiqlo-iqoshen-2-br-