ПОРИЯ КОКОС- ЧУДОТВОРНАТА КИТАЙСКА ГЪБА   02.06.2018 г. 01:37:29 ч.   Четения (412)

Пория кокос (фулин, 茯苓) е вид рядка гъба, с кръгообразна форма, която расте на необичайно място - по корените на бора.
На външен вид тя прилича на кокосов орех, на цвят е бяла или светло червена, твърда, но лесно се троши. На вкус е сладникава. Тя е част от състава на много китайски биодобавки, използва се като билка в традиционната китайска медицина и като лечебна храна в кухнята. По-ценна е бялата част на гъбата, която се счита за по-вкусна от готвачите.
Според традиционната китайска медицина порията въздейства върху меридианите на сърцето, далака и бъбреците. Тя изчиства излишните течности от организма, тъй като действа диуретично, освен това успокоява духа.
Сушената гъба се приема под формата на отвара, като диуретик, като укрепващо и успокояващо средство, при преумора, световъртеж, нервни заболявания.
Порията регулира метаболизма и водния обмен в организма, помага за преработването на приетата храна в енергия и изчистването на токсините.
Препоръчва се на нервни хора, на пациенти с проблемни бели дробове, при диария, при подути и възпалени гласни струни, след тежко заболяване и натоварване. Усвоява се лесно от организма, успокоява сърцето, укрепва далака.
Легендата за гъбата пория
Някога живял богат земеделец, който имал красива дъщеря. Един от работниците му бил изключително здрав момък, който бил необичайно трудолюбив и умен. Дъщерята на земеделеца се влюбила в него. След като разбрал за това баща й много се ядосал. Според него той не бил подходяща партия за нея и се наложило да го изгони, а на дъщеря си забранил да излиза от вкъщи. Но след известно време девойката се разболяла от проказа. За да не се заразят останалите членове на семейството, я изпратили да живее в планината. Като разбрал за това, момъкът отишъл в същата планина, за да се грижи за нея. И естествено и той се разболял.
Един ден през зимата, докато се припичали на слънце, двамата влюбени видели зайци, които ровят моркови в подножието на планината. Момъкът се спуснал по склона, за да ги хване, но докато стигне, те избягали. Тази случка се повторила и през следващите няколко дни. Тогава той решил да опъне мрежа. Сторило му се, че зайците са се хванали, но когато слязъл от планината, видял, че това са само кръгли бели парчета от нещо, което много приличало на обработен нефрит. Те изглеждали много съблазнителни и двамата млади ги сварили и изяли. Не след дълго започнали да усещат телата си като парализирани и да ги избива студена пот. На другата сутрин установили, че болестта им постепенно започва да изчезва. По-късно един китайски лекар като чул за случката решил да разбере що за бели неща са това. Той открил, че двамата са яли от многовековната гъба пория, което им помогнало да се справят с болестта.
Екстрактът от пория кокос е в състава на масажното козметично масло за простата на tianDe "Тайни на императорските покои"
https://tiandetibet.com/…/masazhno-kozmetichno-maslo-tajnat…